Room with a view

IMG_2277
Enkele dagen maar nam schilder Mari Stoel een ruimte over aan de Weteringeschans en maakte er atelier en galerie van. Het resultaat zijn een tiental aanschouwelijke schilderijen van serre aan de overkant. Waarschijnlijk voelden de buren de blikken van de heer Stoel en kwamen kijken en kopen. Onverwachts gaven zij een wending aan het uitzicht mee, die misschien de gesuggereerde bezieling weergeeft uit de inleidende tentoonstellingstekst van MariBij wijze van uitzondering hier een copy-paste ervan, want Mari-esker kan het niet: ‘Het uitzicht van een ondergaande zon op Hawaï is mooier, dat ben ik met u eens. Maar Mari Stoel (1978) zit niet op Hawaï, dat is het hele punt. Want zijn realiteit is hier, aan de Weteringschans, althans, dat was het geval voor anderhalve week. Maar ik kan mij voorstellen, en dat bent u waarschijnlijk ook wel met mij eens, dat er ergere uitzichten zijn dan hier op nummer 69 sous, waar Mari Stoel u een blik wil gunnen op wat hem, gedurende die anderhalve week dus, heeft bezield.’

IMG_2275IMG_2270 Wáár of niet; zo’n 36 jaar geleden is in deze serre een man dood gevonden met een pistool vlakbij. De toedracht is nooit verklaard, waardoor het onduidelijk blijft of het eigen wil was.
IMG_2260xIMG_2258

IMG_2257xIMG_2255

IMG_2254xIMG_2253
IMG_2271  IMG_2263 IMG_2251
Wat meneer Stoel verder nog in zijn greep houdt kunt u vanaf 5 oktober op het Paleis op de Dam zien. Juist, bij de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst 2013.

2 reacties

Opgeslagen onder Expositie

2 Reacties op “Room with a view

  1. Mari vult aan: “Het is namelijk zo dat ik een niet onbelangrijk detail wil toevoegen: namelijk, dat de ‘vermoorde’ geen man was maar een vrouw: Mathilde Willink. Mathilde was de ex-van de schilder Carel Willink. Door haar extravagante optreden en voorkomen kan ze gezien worden als de Lady Gaga van de 70’s. Geheel onbewust was ik van het lugubere
    verleden van de serre van het pand dat ik schilderde aan de overkant, waar zij dood werd aangetroffen in haar hemelbed met een kogel in haar linker slaap en een pistool in haar rechter hand. Het politierapport deed het af als ‘gezelfmoord’, maar of het ook moord had kunnen zijn (niet geheel onwaarschijnlijk) is nooit opgehelderd.”

  2. Mari

    Een tweede, niet minder onbelangrijk detail: er zijn nog werken te koop, tegen
    (lage) atelierprijzen bij de kunstenaar thuis, dus neem er uw voordeel mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s