Cultuur mag geld kosten!

Spui25 presenteerde vrijdagmiddag de samenwerkingspublicatie van de Vereniging Kunst Cultuur Recht, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Boom Juridische uitgevers: Kunst, recht en geld: dogma’s, dilemma’s en drijfveren bij de financiering van kunst en cultuur.

Verbazingwekkend werd deze viering hoofdzakelijk door juristen en maar matig door kunstinstellingen bezocht en ik als kunstenaar was al helemaal in de minderheid. Juist daarom leest u hieronder over de highlights en de versgedrukte lecture.

a
Naast de ingetogen reflectie over het 10 jarige bestaan van de Vereniging kwamen de inleiders direct op de verantwoordelijkheid van de culturele beleidsmakers te spreken. Wethouder voor Cultuur in Amsterdam, Carolien Geherls verdedigde uiterst bevlogen het recht op kunst voor iedereen en richtte haar hoop op de nieuwe minister voor cultuur, Mevr. Bussemaker,  zij zou nog eens voor een sterke basis vanuit de overheid kunnen zorgen, want cultuur mocht geld kosten! Willemien van Aalst die het voor de filmmakers opnam en pleitte voor een integrale overheidsvisie en een vereenvoudigde  bureaucratie waaronder spoedigere beslistermijnen bij de fondsen.


Ook de juridische obstakels bij schenkingen en financieringen door de publiek-private samenwerkingen moesten vermindert worden, concludeerde Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds. En dat de beloofde geefwet (met inmiddels al 1 jaar vertraging) nu pas bij de Europese Commissie ligt, maakt nog eens duidelijk hoe onvoorbereid en verdeeld zelfs de politiek over de cultuurportefeuille is. Dan helpt ook geen lobbyen bij private sponsoren.

a
Daarentegen richtte zich oud-minister van cultuur, Hedy d’Ancona scherp tegen de creatieve sector zelf. Na een paar marsen en wat protestgekrijs lijkt de culturele ondernemer zich nu in zijn/haar lot te schikken. d’Ancona voert een inhoudelijk debat over de werkelijke betekenis van kunst voor onze samenleving: ‘Onze stelling is: zonder kunst geen democratie, omdat democratisch samenleven vraagt om een vrije geest en een open blik. Dat is onze inzet voor een nieuw gesprek over de plaats van kunst in het publieke domein.’

De ruim 300 gasten werden met het nieuwe leeswerk en de roep naar een belangenbehartiger het weekend ingestuurd.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Expositie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s